Sikondáról

Baranya megye

Magyarország legdélibb megyéje, Baranya szubmediterrán hangulatával, változatos tájaival, a Mecsek tiszta levegőjű, kiterjedt erdőségeivel, természeti csodáival, szelíd dombvidékeivel és hírneves borvidékeivel várja érdeklődő látogatóit. A vendégfogadásra felkészült falvak meghittsége és vidékies nyugalma mellett a kedves vendég felidézhet történelmi korokat, várainkat, városainkat bejárva, élvezheti a gyógyító vizek kedvező hatásait.

Sikonda

Sikonda nevét 1797-ben készült térképen lehet először olvasni, a pécsi székesegyházi uradalom Mánfához tartozó birtokterület neveként. Ma közigazgatásilag Komlóhoz tartozik.

Megközelíthetősége

Pécs felől (66-os út): Budai Vám – Komlói út – át a Mecseken – a Mánfai leágazásnál balra, majd Sikonda felé jobbra.
Dombóvár felől (611-os út): – Kaposszekcső – Vásárosdombó – Sásd – Oroszló – Magyarszék – Mecsekfalu – majd Sikonda felé balra.

Természeti látnivalók

A természeti értékek iránt érdeklődő turisták barangolhatnak a Melegágyi-völgy természetvédelmi területén és túrázhatnak a kiépített turista útvonalakon.
Területén halban gazdag mesterséges horgásztavak találhatók. (Horgásztóról bővebben) A tószínpad kulturális rendezvényeknek ad otthont.
A sikondai pihenőpark számos sportolási lehetőséget biztosít (Kézilabda, futball, teke, stb.) a sportolni kedvelő turisták részére.

A Sikonda völgy

Mecsek hegység északi részén terül el és három oldalról dombok szegélyezik, így a körülzárt völgyben a légtömeget mozgató széljárások nem érvényesülnek oly mértékben, minta sík területen. Természeti adottságainak köszönhetően egy három oldalról körülzárt völgykatlan. A nagy kiterjedésű erdők következtében a levegő relatív páratartalma magas, átlagosan 60-80%, tiszta, por és füstmentes. A légköri elektromosság negatív ion túlsúlyt mutat, ami nyugtató hatású. A légnyomás változás viszonylag csekély, s ez is hozzájárul a kímélő klíma jelleghez.
A Völgység enyhén hullámos hátai anyagukban csak a legutóbbi földtani korokról adnak tájékoztatást. A döntően kavicsos-homokos jégkorszaki folyóvízi üledékekből álló alapzatra 10 m-t meghaladó vastagságú lösztakaró települt. A bevágódó patakvölgyek helyenként igen szemléletesen tárják fel ezeket a laza üledékeket. A Mecsek térségében az intenzív szén- és érckutatófúrásoknak köszönhetően meglepően sokat tudunk a Völgység mélyének felépítéséről.

A feketekőszén bányászat

A megye gazdaságának több mint 150 éven át szolgált alapjául (az 1990-es évek elején kezdődő bányabezárásokig). A Pécstől a Középső-Mecseken és a Kelet- Mecsek északi szegélyén végigfutó szénösszletek Komló térségében a legvastagabbak, ám elég mélyen fekszenek, kitermelésük költséges és veszélyes is egyben.
A kőszén utáni kutatás során 1928-ban váratlanul 420 méter mélyről 40 Celsius-fokos melegforrás vize tört fel 1500 liter hozammal, 17 méter magasságba.
Az első fürdő már 1928 közepén elkészült. 1929-ben a Földtani Intézet a forrás vizét gyógyvízzé nyilvánította. 1930-ban pedig átadják a 35 szobás gyógyszállót, majd pedig az új medencét.
Dr. Ángyán János belgyógyászprofesszor a termálvizet lítium tartalmánál fogva alkalmasnak találta gyomor- és bélpanaszok kezelésére, ivókúra formájában. Így 1929-ben megépül az üdítő ásványvizet palackozó helyiség is.
1933-ban Sikonda-fürdő megkapja a gyógyfürdő jelleget, jogosulttá válik a Sikonda-gyógyfürdő elnevezésére.
Sikonda vize alkalikus, földes, gyengén radioaktív és jelentős mennyiségben szabad szénsavat tartalmaz. A szénsavas termálvíz igen ritka, így nem meglepő, hogy a reumatikus fájdalmak és mozgásszervi bántalmak gyógyítására ajánlott termálvíz elnyerte a gyógyminősítést.

Szanatórium

A Szanatórium tradicionálisan bányászok rehabilitációs és munka melletti regenerációs kezelését végzi, 1955 óta költségvetési szerv formájában. Az elmúlt években a folyamatos fejlődés időszaka volt, új épületek jelentek meg. Rövid szünet után a szanatórium komfortfokozata emelkedik, javul a szobák felszereltsége, a krónikus betegek gyógyulása elősegítése érdekében komplementer (természetgyógyászati) módszerek alkalmazása is megjelent a repertoárban. A szanatóriumnak országos szintű ellátási kötelezettsége van.